joi, septembrie 17, 2009

Gay Pride la Belgrad


Organizatorii Gay Pride Belgrad 2009 invită persoanele gay, lesbiene, bisexuale, asexuale şi transgender; prietenii acestora, familiile şi pe toţi cei care îşi doresc să construiască în Serbia o societate eliberată de frică, violenţă şi discriminare, să se alăture Gay Pride-ului.

 
Organizatorii se adresează printr-un mesaj de încurajare celor care vor participa la manifestaţie: “Pe 20 septembrie 2009, împreună vom scrie o nouă pagină de istorie a oraşului nostru. Va fi ziua în care Serbia va face un mare pas curajos înainte, în lupta pentru egalitata şi libertata tuturor cetaţenilor săi. Să ieşim împreună pe străzile Belgradului şi să creăm un spaţiu liber, unde va exista respect şi solidaritate, oricare ar fi diferenţele dintre noi, şi unde vom promova toleranţa şi înţelegerea! Este unul dintre drepturile noastre fundamentale să folosimi liberi spaţiul public, aşa că haideţi să-l folosim!”

La Gay Pride-ul de duminică se aşteaptă violenţe din partea extremiştilor, însă ministrul de interne Ivica Dacic a asigurat opinia publică de faptul că forţele de ordine vor apăra persoanele participante la marş. “În ţara asta, nimănui nu îi este permis să ameninţe sau să intimideze pe nimeni”, spune Dacic, adăugând că evenimentul se va desfăşura în condiţii de securitate şi că poliţia va face tot posibilul să asigure ordinea.

În 2001 comunitatea LGBT din Serbia a încercat să ţină primul său marş pentru drepturile persoanelor gay, însă adunarea a fost împrăştiată cu brutalitate de grupuri de naţionalişti şi membri ai unor organizaţii de extrema-dreaptă. Atunci au fost atacaţi şi răniţi aproximativ 40 de civili şi opt poliţişti. În pofida ameninţărilor premergătoare marşului, poliţia din Belgrad a eşuat să asigure protecţia adecvată participanţilor şi să pedepsească mai târziu vinovaţii. Trauma celor întâmplate în 2001 şi teama de insecuritate au facut imposibilă desfăşurarea în următorii opt ani a unui alt marş gay. S-a considerat că pericolul era mult prea mare pentru a organiza un astfel de eveniment. Însă anul acesta, la 20 septembrie, comunitatea LGBT va ţine cel de-al doilea Gay Pride din Belgrad.

Sursa: Belgrad PRIDE


Iată mesajul lui Toni Poveda, preşedintele federaţiei LGBT din Spania, pentru comunitatea gay sârbă:


FELGTB SUPPORT BELGRADEPRIDE 2009 from FELGTB on Vimeo.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu