duminică, septembrie 27, 2009

Roman Polanski a fost arestat la sosirea în Elveţia



Cineastul franco-polonez Roman Polanski a fost arestat sâmbătă, la sosirea sa în Elveţia, unde se pregătea să participe la Festivalul Internaţional de Film de la Zurich.
 
Arestarea cineastului face parte dintr-o procedură iniţiată de autorităţile americane în urmă cu peste 30 de ani. Cineastul în vârstă de 76 de ani a fost arestat, în 1977, la Los Angeles, în urma plângerii părinţilor unei fete de 13 ani, care ar fi întreţinut raporturi sexuale cu regizorul. Acesta a pledat, atunci, vinovat, la capitolul "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut 47 de zile în închisoare. La sfârşitul lui ianuarie 1978, înainte ca avocaţii săi să se întrunească cu un judecător care a sugerat că îl va închide, Polanski a plecat în Europa. De atunci, Polanski nu a mai păşit pe tărâm american, fiind pasibil de arestare.

Cineastul urma să fie celebrat la Festivalul Internaţional de film de la Zurich, care se desfăşoară între 24 septembrie şi 4 octombrie.

Polanski urma să primească premiul pentru întreaga activitate şi, în cadrul festivalului, vor rula câteva filme din opera sa. Retrospectiva Roman Polanski include "Cuţitul în apă" (1962), debutul acestuia, "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", ultima peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003. Duminică era programat un eveniment omagial în cinstea lui Polanski, care urma să susţină un atelier pe marginea operei sale. 

Polanski a fost subiect de discuţie şi anul trecut, la festivalul de la Zurich, când a fost proiectat documentarul Marinei Zenovich, "Roman Polanski: Wanted and Desired", care prezintă controversata anchetă legată de el.

Regizorul urmează să termine adaptarea thriller-ului politic "The Ghost" de Robert Harris. Distribuţia filmului care va intra în cinematografe în 2010 include nume precum Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams şi Kim Cattrall.

Cineastul este "în detenţie provizorie în aşteptarea extrădării", însă poate formula un apel la această decizie, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului elveţian al Justiţiei.

"Confirm faptul că Roman Polanski a fost arestat, autorităţile americane au lansat o operaţiune de căutare internaţională începând din 2005, în raport cu un mandat de arestare emis în 1978", a declarat purtătorul de cuvânt.

Roman Polanski "se află în arest provizoriu în aşteptarea extrădării", a declarat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că cineastul are posibilitatea de a face apel la această decizie în faţa mai multor instanţe.

"El a fost arestat în timp ce intra" pe teritoriul elveţian, a precizat purtătorul de cuvânt, care a refuzat să dezvăluie detaliile arestării şi locul în care este ţinut în arest regizorul.
Autorităţile elveţiene "trebuie acum să verifice dacă Polanski poate fi efectiv extrădat", a subliniat el. Această verificare ar putea dura mai multe zile.

Potrivit CNN, Polanski a fost acuzat că i-a dat fetei în vârstă de 13 ani şampanie şi apoi a avut relaţii sexuale cu ea, în timpul unei şedinţe foto care a avut loc la reşedinţa actorului Jack Nicholson. În momentul respectiv, deşi Nicholson nu era acasă, se afla acolo actriţa Anjelica Huston, prietena acestuia la acea vreme. De altfel, într-o declaraţie făcută în cadrul anchetei, Huston a spus că victima "părea genul de puştoaică a cărei vârstă putea fi de până la 25 de ani. Nu arăta ca şi cum ar fi avut 13 ani". Huston a mai spus că Polanski nu i-a făcut impresia că ar fi genul de persoană care ar forţa o fată atât de tânără să întreţină relaţii sexuale cu el. "Nu cred că e un om rău. Cred că este doar nefericit", a mai spus actriţa, la momentul respectiv.


Pianistul
Roman Polanski este regizorul peliculei “Pianistul”, care în 2003 a primit trei premii oscar, pentru regie, scenariu adaptat şi pentru cel mai bun actor într-un rol principal, Adrien Brody. Filmul prezintă povestea unui pianist evreu care luptă pentru supravieţuire în ghetoul din Varşovia. Aceasta este una dintre poveştile milioanelor de oameni ucişi de nazişti şi de aliaţii acestora în anii ’30 – ’40. Se estimează că în această perioadă au fost ucise între 10.000 şi 15.000 de persoane gay.

Sursa: Mediafax



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu