Cotidianul naţional Adevarul, prin ediţiile sale online, dezinformează cititorii cu privire la evenimentele sociale ale comunităţii LGBT din România. În numai şapte zile, redactorii Adevărul au publicat două articole prin care dezinformează opinia publică.
Ultimul text, din data de 28 septembrie 2009, aduce prejudicii de imagine Clubului Sauvage din Timişoara şi induce în eroare publicul cititor. Reporterul Klaudia Marinescu scrie despre Sauvage: “Clubul homosexualilor timişoreni din Piaţa Libertăţii a fost închis de autorităţile locale. Vecinii din clădirea în care se află clubul homosexualilor se plâng că se luptă de multă vreme cu cei care îşi petreceau noaptea în Sauvage.”
Lăsând la o parte greşelile gramaticale, cacofoniile şi dezacordurile din text, faptul cu adevărat grav este acela că textul Klaudiei Marinescu prezintă un neadevăr. Conform unui comunicat emis de conducerea Sauvage “Clubul Sauvage nu are restricţie de functionare. Clubul funcţionează ca şi până acum.” Materialul publicat de reporterul Adevărul face referire la un fapt petrecut în data de 16 februarie 2009, când - conform conducerii - “clubul a primit reclamaţii şi de aceea s-a semnat o petiţie online, «Stoparea hărţuirii clubului Sauvage»”. Gestul Klaudiei Marinescu de a scormoni în arhiva redacţiei pentru a arunca în paginile cotidianului Adevărul un text catalogat drept ştire, prejudiciază atât imaginea celor despre care scrie, cât şi imaginea cotidianului la care lucrează.
O altă tentativă de dezinformare regăsită în ediţia online a ziarului Adevărul, din 22 septembrie 2009, privea seara “Miss şi Mister Gay 2009” care a avut loc la Iaşi săptămâna trecută.
Deşi stabiliseră cu organizatorul evenimentului să nu publice nicio ştire despre eveniment decât după desfăşurarea acestuia, Adevărul a preluat o notă de informare postată pe revista LGBT online Angelicuss, fără a preciza sursa şi fără a se asigura că informaţiile difuzate de Adevărul sunt veridice. Iată ce declara organizatorul serii “Miss şi Mister Gay 2009” de la Iaşi : “Împreuna cu redacţia Adevarul am ajuns la un comun acord cu privire la scrierea unui articol despre acest eveniment…dupa finalizarea petrecerii”.
Cu toate că Adevărul a convenit cu organizatorul în ce condiţii să relateze despre eveniment, redactorul Ramona Ursu a încălcat promisiunea acordată de cotidianul la care lucrează şi a publicat o ştire neverificată, care conţinea câteva informaţii false. Autorul materialului postat pe Angelicuss, afirmă: “Avem şi noi tactica noastră… includerea de mici informaţii eronate în texte, informaţii pe care le preiau unii pseudo-jurnalişti fără să se informeze. Chestia cu «s-au inscris până acum la concurs trei bărbaţi şi două femei» sunt din burta mea…”
Organizatorul “Miss şi Mister Gay 2009” de la Iaşi a confirmat pentru Info LGBT România că Ramona Ursu nu a avut acordul său de a publica vreun articol înaintea desfăşurării evenimentului. Presa nu a avut acces la eveniment, manifestaţia având caracter privat, pentru protecţia identităţii participanţilor şi pentru securitatea acestora.
Având în vedere cele arătate mai sus, se poate considera că redactorii Adevărul dezinformează publicul cititor în mod deliberat, încalcă acordurile de principiu pe care le stabilesc în prealabil, aduc în mod voluntar prejudicii imaginii comunitaţii LGBT şi unora dintre membrii acesteia. În aceste condiţii, cotidianul Adevărul reprezintă o sursă nedemnă de încredere în vederea informării pentru publicul larg.
3 comentarii:
Pentru a evita orice neintelegere te anunt din start ca nu sunt reporter Adevarul si nici nu am vreo tangenta cu aceasta redactie
Am studiat si eu problema pentru ca m-a contariat subiectul de cand l-am citit pe site-ul Adevarul. In concluzie, dupa o documentare ceva mai buna decat a ta ma vad nevoit sa intervin:
1. Nu am gasit in textul Klaudiei niciunde acele cacofonii, greseli gramaticale sau dezacorduri, in schimb am observat foarte usor cum ai evitat tu o cacofonie in mod destul de penibil : „când - conform conducerii - “clubul a primit...”
2. Barmanul este principalul personaj care aduce „prejudicii” clubului prin declaratia pe care o da, ea fiind una recenta
3. Dintre vecini doar unul singur a binevoit sa raspunda, acesta sustinand acelasi lucru ca si barmanul
4. De la Primarie nu a raspuns nimeni
5. De la conducerea clubului...nimeni
6. Exceptand usurinetei de a-ti pune fundul intr-un scaun si a te descarca de anumite...tensiuni...ar trebui sa te informez ca a lucra intr-o redactie nu este ceva la fel de usor. In primul rand decizia de publicare a unui articol nu este a reporterului ci a unei persoane de mai sus (editor sau redactor sef), ceea ce poate aduce in ziar un text despre care jurnalistul stie ca nu este complet documentat, dar, precum am spus, nu este decizia lui
7. Legat de eventuale greseli care apar in text (valabil pentru orice reporter sau redactie) te informez ca dupa ce un jurnalist isi redacteaza aricolul, lucrarea acestuia va trece pe la cel putin un editor care isi va aduce propriile modificari, acestea nefiind intotdeauna corecte sau in ton cu documentarea reporterului
8. Ca ultim lucru, iti dau dreptate la faptul ca articolul din Adevarul incurca treburile cam rau, insa inainte de a arunca cu piatra ar trebui sa te intrebi daca nu cumva tu vei fi de aceasta data cel care dezinformeaza, pentru ca lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple precum par
Daca dintre vecini, doar unul a binevoit sa raspunda -lucru pe care nu stiu cum ai reusit sa il afli in situatia in care nu ai tangente cu redactorii Adevarul- cum Dumnezeu a putut domnisoara Klaudia Marinescu sa scrie fraza pe care a scris-o? “Vecinii din clădirea în care se află clubul homosexualilor se plâng că se luptă de multă vreme cu cei care îşi petreceau noaptea în Sauvage.”
Pentru a afirma că “vecinii se plang”, trebuia să fi stat de vorba cu mai mult de un vecin! Situatia e hilara…
In ceea ce priveste greselile gramaticale, intr-o singura fraza apar o cacofonie (“cu cei care”) si o omisiune a unui plural (“de multă vreme cu cei care îşi petreceau noaptea” – varianta corecta grammatical fiind “de multă vreme cu persoanele care îşi petreceau noaptile…”).
Daca articolul acesta a fost scris de domnisoara Klaudia Marinescu si a trecut si prin mainile unui redactor-sef, situatia este cu atat mai grava. Asadar, inclusiv redactorul-sef a acceptat sa publice un articol pentru care nu existau suficiente surse, un articol in care exista un numar mai mare de erori decat numarul total al frazelor.
1."cu cei care" nu este cacofonie, dar omisiunea pluralului, da, exista.
2. nu inteleg unde ai gasit tu atat de multe erori incat sunt mai multe decat numarul total al frazelor. Te rog sa le semnalezi concret
3.fraza cu "vecinii" nu-i apartine jurnalistei, precum am spus, exista si editori
4.nu am tangenta cu redactia, dar contrariat ca si tine am luat contact cu cineva de acolo
Trimiteți un comentariu