miercuri, septembrie 16, 2009

Poppers - stimulente sau factor de favorizare a infecţiei cu HIV?



Poppers sunt prezente de ceva vreme şi pe piaţa românească. Acest stimulant sexual sub formă de afrodisiac este cunoscut în întreaga lume ca fiind preferat în mod special de persoanele gay.

După cum sunt prezentate de producător, Poppers au rolul de a stimula viaţa sexuală şi de a întreţine erecţiile în timpul actului sexual. Conform producătorului, efectele sunt vizibile în câteva minute de la utilizare. Afrodisiacele conţin substanţe lichide volatile care sunt absorbite de organism, având loc o creştere a circulaţiei sangvine, ceea ce generează inclusiv tensiune intracraniană. Producătorul mai afirmă că Poppers “sunt ideale în timpul actului sexual pentru penetrarea anală, deoarece atenuează în totalitate senzaţia de durere”, ambii parteneri urmând să simtă o relaxare a muşchilor netezi ceea ce face ca sexul anal să ofere o plăcere sporită.

Adevărul este că efectele pe care afrodisiacele Poppers le au asupra stării de sănătate nu sunt încă ştiute în totalitate. Motivul pentru care Poppers generează relaxarea muşchilor netezi din zona anală, făcând actul sexual mai plăcut, este că vasele de sânge din această zonă sunt puternic irigate sub efectul substanţelor afrodisiacului. Astfel, pericolul de sângerare în timpul actului sexual este mult mai mare, ceea ce mareşte riscurile de contactare a uneia dintre infecţiile cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv a virusuli HIV. Folosirea prezervativului poate reprezenta un factor de protecţie sub condiţia de a fi corect folosit.

Studiile efectuate au arătat că bărbaţii gay care utilizează Poppers în timpul actului sexual, fără prezervativ, sunt expuşi unor riscuri mai mari de a contacta HIV. Sexul anal fără prezervativ este riscant în sine, iar utilizarea Poppers mareşte riscul.



Pentru mai multe informaţii apasa aici.
Surse: Poppers; “The Bottom Line”, Terrence Higgins Trust, London, UK, February 2009, pg. 58.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu