Preşedintele american, Barack Obama, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. Fundaţia Nobel din Stockholm a făcut declaraţia de presă vineri, 9 octombrie 2009.
Comitetul pentru acordarea Premiului Nobel a declarat că Obama a fost ales pentru “efortul său extraordinar de a consolida diplomaţia internaţională şi cooperarea dintre naţiuni”. Comitetul a subliniat eforturile preşedintelui Obama de a sprijini organismele internaţionale şi de a promova dezarmarea nucleară.
Preşedintele Barack Obama, care s-a trezit vineri dimineaţă aflând decizia comitetului, a spus printr-o declaraţie dată la Casa Albă că a fost “surprins şi onorat” să fie distins cu acest premiu. Obama a declarat că nu consideră să merite să se afle alături de cei care au primit premiul înaintea lui, dar că îl acceptă ca pe o “chemare la acţiune” (“call to action”).
Comitetul Nobel a afirmat că “foarte rar a atras cineva atenţia întregii lumi aşa cum a făcut-o Obama, dând speranţa unui viitor mai bun”.
Comitetul pentru acordarea Premiului Nobel a adăugat că acum Statele Unite joacă un rol mai constructiv în prevenirea “marilor schimbări climatice globale” şi că democraţia şi drepturile omului vor fi consolidate.
Întrebat de ce premiul a fost acordat lui Barack Obama la mai puţin de un an de la învestitura sa ca preşedinte, Thorbjoern Jagland, preşedintele Comitetului Nobel a declarat: “S-a întâmplat asta pentru că dorim să sprijinim ceea ce [Obama] încearcă să realizeze”.
Analistul BBC, Paul Reynolds din Londra, spune: “Premiul ar putea fi privit mai mult ca o încurajare pentru intenţii, decât ca o răsplată pentru realizări. Preşedintele nu a fost în această funcţie decât opt luni şi ar putea spera la opt ani la Casa Albă. Ambiţia sa de a avea o lume fără arme nucleare este mai uşor de declarat decât de realizat, iar înţelegerea privind controlul climatului este încă în aşteptare.”
Mark Mardell, editor BBC pentru America de Nord, afirmă: “Era deja o uriaşă responsabilitate pe umerii lui Obama. Această medalie care îi atârnă acum la gât este o greutate suplimentară”.
Reacţiile la decizia comitetului au fost în general favorabile. Mohamed ElBaradei, preşedintele organismului de supraveghere a activităţilor nucleare a Naţiunilor Unite, IAEA, a spus că nu se putea gândi la o altă persoană care să merite mai mult premiul. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că premiul confirmă faptul că “America a revenit în inimile oamenilor din lume.”
Singurul care s-a făcut remarcat criticând acordarea premiului a fost purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, care a declarat pentru Reuters ca premiul e ridicol.
Barack Obama este primul preşedinte american în funcţie care primeşte Nobelul pentru Pace după o lungă perioadă de timp. Acesta a mai fost cazul preşedinţilor Theodore Roosevelt în 1906 şi Woodrow Wilson în 1919. De asemenea, fostul preşedinte democrat Jimmy Carter a primit premiul în 2002, iar fostul preşedinte american Al Gore (democrat) a primit distincţia în 2007.
Ceremonia de acordare a premiului va avea loc în data de 10 decembrie 2009.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu