Herta Muller, scriitoare germană de origine română, a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, joi 8 octombrie 2009. Herta Muller, născută în 1953 într-un sat din Banat, este cea de-a 12-a scriitoare care primeşte Nobelul pentru Literatură.
Herta Muller a fost hărţuită de Securitate în anii '80, poliţia secretă comunistă propunându-i în mod constant să colaboreze. Scriitoarea a refuzat, iar ca urmare a acestui fapt Securitatea a răspândit zvonul că ar fi racolat-o, pentru a-i distruge astfel imaginea. Totodată, opera publicată i-a fost cenzurată. În 1987, Muller a emigrat în Germania , pentru a scăpa de teroarea Securităţii.
Juriul Academiei dinStockholm şi-a motivat decizia invocând "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei prin care a descris plastic universul celor nedreptăţiţi".
Date biografice
Juriul Academiei din
Date biografice
Nascută în judeţul Timiş din părinţi şvabi, Herta Muller a urmat studii de limbă germană şi literatură romană la Universitatea din Timişoara . Începând din 1976, a lucrat ca traducător, dar a fost concediată în 1979 pentru ca a rafuzat sa coopereze cu Securitatea. Prima sa carte a fost publicată în limba germană în România, în 1982, aceasta fiind în mare parte o versiune cenzurată.
Muller a parăsit România împreuna cu soţul ei, nuvelistul Richard Wagner, în 1987, trăind până în acest moment la Berlin . În 1997 scriitoarea s-a retras din Asociaţia scriitorilor PEN din Germania , în semn de protest pentru fuziunea acesteia cu filiala din fosta Republică Democrată Germană.
Herta Muller este laureată a numeroase premii internaţionale: "Impac Dublin Literary Award", Premiul "Kleist", Premiul, "Franz Kafka", Premiul european de literatură Aristeion, Premiul Literar al Fundatiei Konrad Adenauer, Premiul oraşului Berlin, iar din 1999 figurează aproape în fiecare an printre numele potenţialilor caştigători ai Premiului Nobel pentru Literatură.
Scriitoarea a publicat o scrisoare deschisă în presa germană, în iulie 2008, prin care critica decizia Institutului Cultural Român (ICR), condus de Horia Roman Patapievici, de a invita la ICR Berlin foşti colaboratori ai securităţii în cadrul unui proiect denumit Şcoala de vară româno-germană.
Scriitoarea a publicat o scrisoare deschisă în presa germană, în iulie 2008, prin care critica decizia Institutului Cultural Român (ICR), condus de Horia Roman Patapievici, de a invita la ICR Berlin foşti colaboratori ai securităţii în cadrul unui proiect denumit Şcoala de vară româno-germană.
Peter Englund, secretarul permanent al Academiei Suedeze, despre Herta Muller
"Pe de o parte este un autor excelent având un limbaj cu adevărat fantastic şi pe de altă parte, are capacitatea de a te face conştient cu privire la viaţa dusă sub dictatură, ce înseamnă să faci parte dintr-o minoritate într-o tară şi ce înseamnă exilul".
Englund a lăudat "precizia cuvintelor" Hertei Muller: "A trait sub o dictatură care în mod constant a folosit greşit şi a abuzat de limbă, obligand-o pe aceasta să fie foarte sceptică în privinţa folosirii cuvintelor, a limbajului. Deţine o foarte ascuţită precizie a limbajului folosit".
Pentru cei care doresc să îi cunoască opera, Peter Englund, îi sfătuieşte să înceapă cu nuvela “Herztier”, mulţi considerând această lucrare cea mai bună nuvelă. “Atemschaukel”, ultima sa nuvelă, este considerată de Englund o lucrare care "te lasă fără suflare".
Decernarea premiului va avea loc la 10 decembrie 2009, într-o ceremonie în prezenţa Regelui Carl Gustaf al XVI-lea. Înaintea decernării premiului Herta Muller va susţine o conferinţă ("Nobel lecture") la Stockholm.
1 comentarii:
sunt mandru cand aud ca romanii ies in evidenta......
felicitari !
Trimiteți un comentariu