luni, octombrie 12, 2009

Marşul de la Washington



Duminică, 11 octombrie 2009, mii de oameni au mărşăluit la Washington cerând drepturi egale pentru persoanele LGBT.

Conform The Advocate, 200.000 de oameni au participat la Marşul Naţional pentru Egalitate. Marşul a avut loc, aşa cum era planificat, duminică, cu o zi după discursul preşedintelui Barack Obama la cina anuală a Human Rights Campaign, unde preşedintele a promis înlăturarea actului care opreşte persoanele gay declarate să se alăture armatei.


Participanţii la marş au cerut de asemenea înlăturarea legislaţiei care opreşte parteneriatele sau căsătoria civilă dintre persoanele de acelaşi sex. Obama a fost acuzat de unii membri ai comunităţii gay că acţionează prea lent în procesul de recunoaştere a drepturilor persoanelor LGBT. Însă după numai opt luni de mandat aceste acuze par pripite.

Duminică, protestatarii de la Washington au purtat pancarte prin care cereau preşedintelui Obama să se grăbească în a-şi respecta promisiunea de a pune capăt controversatei politici din armată “nu întreba, nu spune” (“don’t ask, don’t tell”), care a început în timpul primului mandat al lui Bill Clinton. Această practică permite persoanelor gay să facă parte din armată sub condiţia de a nu-şi dezvălui orientarea sexuală, ca tare de a nu a afirma că au parteneri şi de a nu cere drepturi în acest sens.

Activistul Joel Freedman, 37 ani, a declarat pentru Associated Press: “Dacă unui singur om nu-i sunt recunoscute drepturi egale, atunci nici unul dintre noi nu suntem liberi cu adevărat.”

De la învestirea sa ca preşedinte, Barack Obama a întreprins anumite măsuri în ceea ce priveşte drepturile pentru persoanele LGBT, extinzând inclusiv unele beneficii ale soţilor persoanelor gay angajate la nivel federal. De asemenea, cuplurilor căsătorite de gay sau lesbiene li se permite de către departamentul de stat să obţină paşapoarte cu numele dobândite prin căsătorie. Însă preşedintele a fost criticat pentru faptul că nu şi-a dus încă la îndeplinire promisiunea de a înlătura Defense of Marriage Act, care limitează recunoaşterea parteneriatelor gay şi a drepturilor subsecvente atât la nivelul instituţiilor din cadrul statelor, cât şi la nivel federal.


Preşedintele Armed Services Committee din cadrul Senatului american, democratul Carl Levin, a declarat pentru NBC că sprijină înlăturarea politicii “nu întreba, nu spune” (“don’t ask, don’t tell”), precizând însă că acest lucru va trebui făcut “în mod adecvat”. El a mai spus: “Putem face asta cu succes, însă trebuie să o facem raţional şi cu grijă”.

Preşedintele Barack Obama nu a precizat un cadru de timp pentru înlăturarea acestei politici a armatei, care a fost adoptată de Congres în 1993 şi care a determinat excluderea din armată a mii de cadre active.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu